Kehonkoostumusmittaus

Olen monesti miettinyt, että olisi kiva käydä kehonkoostumusmittauksessa, mutta en ole koskaan päässyt ajatusta pidemmälle. En ole varannut mistään mittausaikaa. Detox-kurssilla tuli kuitenkin mittaukseen mahdollisuus. Se tehtiin laitteella, josta pidettiin kahvoista kiinni ja seistiin vaalla. En tiedä onko aina tapana mittaus suorittaa vaatteet yllä, mutta kurssipaikalla ainakin niin tehtiin. Toisaalta, ei siellä ollut paikkaa missä olisi voinut riisuakkaan.

Laitteeseen kirjattiin, pituus ja ikä ennen mittausta. Tulokset käytiin yhdessä kurssin vetäjän kanssa, joka on ravitsemustieteilijä ja tekee työkseen ravintoneuvontaa. Bmi oli odotetusti koholla, mutta hänen mielestään sitä ei pidä liikaa tuijottaa, koska lihasluustoprosentti osoitti kuitenkin, että liikkunut olen ja kroppa saanut fyysistä kuormitusta. Mitä korkeampi luku on, sen parempi. Minulla se oli 27%. Olisi kiva nähdä jonkinlaisia tilastoja, mihin se minun ikäiselläni asettuu. Sisäelinten ympärille kertynyt rasva oli 7%, kun sen tulisi olla 1-9%, joten vielä hyvässä rajoissa sen suhteen.

Rasvaprosentti kauhistutti ja kauhistuttaa. Se oli kamalan korkea, niin korkea etten sitä täällä voi julkaista. Myös niin korkea, että jäin pohtimaan, mistä se todella johtuu. Toki, koska olen tällainen kuin olen, tiesin rasvaprosentinkin olevan ei niin mairitteleva. Kuitenkin ruokavaliossa on tapahtunut muutoksia ja mielestäni syön kohtuullisen terveellisesti jne. Siksi jäin miettimään. Toki kurssin vetäjä muistutti, että toisilla se on luontaisesti korkeampi kuin toisilla. Suositteli mittauttamaan kolesterolin. Kohonnut kolesteroli voinee nostattaa myös rasvaprosenttia. En ole sellaista tiennyt, ja rehellisesti tuohon rasvaprosentti- ja kehonkoostumusasiaan olen kovin vähän perehtynyt.  Yritin tietoa etsiä netistä, mutta löysin lähinnä mainoksia missä voi mennä kehonkoostumusmittaukseen. Olisin kaivannut faktatietoa syistä korkeaan rasvaprosenttiin. No toki myös ruokavaliolla, sillä mitä syön on myös vaikutuksensa, mutta esim. miksi rasvaprosentti on luontaisesti toisilla korkeampi kuin toisilla. Ja jos sattuu kuulumaan tuohon korkeaprosenttiseen porukkaan millaisin keinoin sitä voi laskea? Ruokavalio, liikunta. Tiedetään!!! Muuta? Detox-kuurin aikana voi tapahtua muutoksia. Tarkoitus oli mittaus uusia viimesellä kurssikerralla, mutta aika loppui kesken.

Asia on mietityttänyt kovasti. Mittaus tehtiin jo ekalla kurssikerralla (10.9.) ja nyt vasta kehtasin täällä asiasta avautua. Jos teillä on faktatietoa tai kokemuksia ylipäätään aiheen tiimoilta, lukisin mielelläni niistä.

Sain mahdollisuuden ystäväni kautta mennä kuun lopussa biosignaturemittaukseen. Etukäteen on täytettävä ruokapäiväkirja kolmelta päivältä sekä taustatietolomake. Siinä kysytään mm. strategiset mitat, elämäntavoista, terveydestä jne. Mukaan pyydetään lähettämään itsestään kolmesta eri suunnasta otetut valokuvat kropastaan. Mitä huolellisemmin taustatiedot täyttää sitä enemmän saanee tunnin tapaamisesta irti. Odotan tuota tapaamista mielenkiinnolla, sillä aiheesta kiinnostuin jo viime syksynä Kaisa Jaakkolan luennolla, mutta mittaukseen on jäänyt menemättä. Katsotaan millaisen keskustelun saan aikaan nostamalla tuon rasvaprosenttiasian myös esille???

3 Replies to “Kehonkoostumusmittaus”

 1. Englanniksi voisi löytyä paremmin tietoa korkeasta rasvaprosentista. Kunhan saan tentin pois alta (eli to 13.10.), voisin yrittää etsiä tietoa. Mulla on myös pääsy yliopiston tietokantoihin, joista löytyy tutkimuksia ym.

 2. http://www.kuntolehti.com/terveys/rasvaprosentti/

  http://www.fit.fi/terveysuutiset/mittaa-rasvaprosenttisi/1730

  Tuossa linkeissä on yleistä, ilmeisesti aika totuudenmukaistakin tietoa rasvaprosentin mittaamisesta.
  Käsitykseni mukaan rasvaprosentin mittaaminen on hyvin vaikeaa ja mm. nämä kotikäyttölaitteet (jolta sinulla käytetty laite kuulosti) antavat vain epätarkkoja tuloksia, joita voi kyllä käyttää hyvinkin vertailuun edistymisessä / muutoksissa mm. laihduttamisen aikana. Eri laitteet antavat eri tuloksia (mm. itsellä eri laitteilla yli 10% ero rasvaprosentissa).

  Mutta jos oikeassa rasvaprosentinmittaus-tuloksessa on hirvittävän korkea prosentti kroppaan (painoon) nähden niin, silloin voi olla kyseessä esim. alhaisempi lihasprosentti. Ja naisilla rintojen koko vaikuttaa eli isompi rintaisella ilmeisesti sitten on korkeampi prosentti verrattuna pienempi rintaiseen ja loogiseltahan se kuulostaakin.

 3. Karhutar
  Mielelläni otan tietoa vastaan, jos sitä ehdit tenttisi jälkeen kaivamaan.

  Iive
  Kiitos linkeistä. Täytyy käydä lukemassa.
  En valitettavasti muista tuota kehonkoostumusmittarin merkkiä tms, ja varmasti niitä on tarkempiakin mittareita. Mistä tavis voi tietää mihin mittariin voi oikeasti luottaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *