Laihdutuskyselyn vastaukset osa YKSI

Useissa blogeissa on ollut tämä kolmenkymmenen päivän/kysymyksen haaste. En jaksa joka päivä erikseen vastata, joten tässä tulee 15 ensinmäiseen kysymykseen vastaukseni, ja jossain vaiheessa loput(kun sille päälle satun 😀 )

1. Tietosi
Ikä 33v/ Pituus 156cm / Paino 68.6 kg
/ Vyötärö / Lantio / Reisi
Mitään näistä en ole mitannut 🙁
Paitakoko 42-44 m-l (Isot rinnat vie valitettavan paljon tilaa 😀 )
Housukoko Tuumakokoja en muista :(, 40-44, jotkut tiukat treenihousut taitaa olla jopa vaan 38, lekkingseissä s tai m, muuten l. Housut aina auttamattomasti liian pitkiä!
Lähtöpaino 3.1.11 72.1 kg / Tavoitepaino -60 kg, jonka jälkeen katsotaan riittääkö rahkeet likemmäksi 55 kg:ta 🙂 Aikarajaa en ole asettanut, mutta sanotaan vuoden sisällä…

2. Oletko tyytyväinen pituuteesi?
Ulkonäöllisesti minua ei haittaa lyhyyteni, mutta käytännössä moni asia olisi helpompaa, jos olisin 5-10 senttiä pidempi. Ylttäisi mm. astiakaapin kolmannelle hyllylle kunnolla. Ja jos painaisin kymmenen senttiä pidempänä sen mitä nyt painan, näyttäisin kenties vähemmän pyöreältä.

3. Kenen vartaloa ihailet ja miksi?
En tiedä ihailenko varsinaisesti kenenkään vartaloa. En näe katsoa kuvia tai kadulla käveleviä ihmisiä. Sopusuhtainen, urheilullinen vartalo, joka ei ole treenattu täysin kuiviin 🙂 Lihaksia saa olla ja ne saa näkyäkin naisellisesti, ei mitään pallolihaksia!

4. Mitä pelkäät kaikkein eniten painon pudottamisessa?
Olen pudottanut painoa ennenkin päästen 64.7 kiloon ja sen jälkeen jojonnut 75 kiloon, nyt 68.6 kg. Paino on pudonnut todella hitaasti ja joskus pelkäänkin, että kyllästyn, tympäännyn ja annan olla koko jutun. Toisaalta tällä laihdutuskerralla mukaan on tullut ”ruokaherätys” Ei lisäaineille, joka ehkä osaltaan auttaa pysyvyyteen. Uskon lisäaineiden kerryttävän elimistöön turhaa moskaa, myös ylimääräisiä kiloja. Ja haluan ajatella/uskoa, että tämä laihdutuskerta on viimeinen ja tuottaa pysyvän tuloksen elämäntapamuutoksin, joten pelolle ei anneta tilaa 😀

5. Miksi haluat pudottaa painoa? Teetkö sen itsesi vuoksi?
Laihdutan, koska haluan päästä normaaliin painoon, ennalta ehkäistä elintasosairauksia. Sitä myöden myös ulkonäkö paranee läskien kadotessa, mutta ulkonäköseikkaa ajattelen hirmuisen vähän. Johtuuko sitten sokeudestani. Vaikka olen pyöreä/lihava en osaa pitää itseäni rumana. Toki isohko maha ja perse eivät kaunistuskaan ole, mutta moni on sanonut minun kantavani painoni kauniisti. Noh, siitä voidaan olla montaa mieltä, ylimääräisistä kiloista haluan joka tapauksessa eroon, jotta voin paremmin ja pysyn toivottavasti terveenä pidempään.

6. Jos ahmit, miksi teet niin?
En tiedä olenko koskaan ahmimalla ahminut, vaikka toki myönnän syöneeni suklaalevyn illassa, vetäneeni ison sipsipussin reilussa vuorokaudessa, vetäneeni irtokarkkeja ison pussillisen jne. Noista ajoista on onneksi jo vuosia; se tapahtui ”entisessä elämässä”. Ja kyllä joskus on tullut kahviherkkujenkin suhteen sama ilmiö. On vaan tehnyt mieli. Ja kyllä vieläkin joskus iskee naposteluhimo, mutta naposteltavat on muuttuneet tyyliin riisikakut, kuivatut marjat, pähkinät, hedelmät. Nuo himot on onnistunut kanavoimaan terveellisempiin vaihtoehtoihin eikä tarvitse tuntea syyllisyyttäkään.

7. Tietävätkö vanhempasi, että yrität pudottaa painoa? Miten he
suhtautuvat asiaan?

Äiti tietää, isä ei. Tosin isäni kanssa en ole muutenkaan missään tekemisissä. Äiti suhtautuu kannustavasti ja hänen kanssaan puhutaankin monesti laihduttamisen hankaluuksista. Hänen tuki on täydellinen. On itsekin ylipainoinen. Myös lähimmät ystäväni tietää, mutta asiasta ei erityisemmin keskustella. Avokki kannustaa, vaikka välillä aiheuttaa sortumisia herkkuhetkiin 😀

8. Millaista liikuntaa harrastat ja miten usein?
Koska minulla on opaskoira, sen kanssa tulee käveltyä aika paljon. Tosin Harmaakuonon vanhetessa lenkit ovat vähän lyhentyneet ja harventuneet. Olen aikalailla myös fiilisliikkuja. Aloittaminen on joskus niin pirun vaikeaa. Lenkkeily, uinti, kuntosaleilu, spinning on mun suosikkeja. Liikuntamäärät vaihtelevat viikottain ihan liikaa.

9. Onko sinulle kommentoitu painostasi ikävään sävyyn?
On. En nyt osaa sanoa esimerkkejä, olen aktiivisesti onnistunut vissiin unohtamaan moiset, mutta kyllähän joillekin olen läski, kömpelö akka. Ja joskus joku on ilmoittanut persekoostani ”iso perse, seitsemän leivän uuni”. Toisaalta, monesti ylipainosta on naljailtu myös hyväntahtoisesti, käyty asiallisia keskusteluja jne. En koe ihan kamalasti saaneeni lokaa niskaan painoni takia.

10. Mistä asiasta on ollut kaikkein vaikeinta luopua painon
pudottamisen vuoksi?
En tiedä. Olen ehkä ennemminkin onnistunut korvaamaan epäterveellisien herkkujen tilalle terveellisemmät vaihtoehdot. Suklaata rakastan ja se on ehdottomasti heikkouteni. Sitä tekee välillä rajusti mieli, mutta olen onnistunut opettelemaan pitämään tummasta tai raakasuklaasta. Kumpaakaan ei tarvitse syödä paljoa kun suklaahimo on tyydyttynyt.

11. Kenen blogi inspiroi sinua kaikkein eniten
elämäntapamuutoksessasi ja miksi?
Olen löytänyt paljon hyviä blogeja, pidän ehkä eniten sellaisista missä laihdutus ei vie koko blogin sisältöä, että mukaan tulee myös muuta elämäntapapohdintaa. Elämäntapa kun ei ole pelkästään laihduttamista. Iive ja Kupariperhonen kirjoittavat ihanan pohdiskelevia ja joskus nostavat herkkiäkin asioita käsittelyyn, josta pidän kovasti. Blueberryn päättäväisyys on ihailtavaa ja naisella on asennetta. Toppis taas valloittaa ihanalla kirjoitustyylillään, positiivisuudellaan, energisyydellään. Mustikkatyttö tuo taas paljon tietoutta kasveista, marjoista, yrteistä, superruuasta, homeopatiaa ja säteilyasioita unohtamatta. Luen myös Pöperöproffan blogia mielenkiinnolla ja Juhana Harju puolestaan jakaa terveystietoutta kiihkoilematta Aamiainen ruohikolla-blogissaan. Ja eri päivinä eri blogit valloittavat kirjoituksillaan. Viime aikoina olen löytänyt muutaman uuden blogin joidenka kirjoitustyyli kolahti minuun. Kaikenkaikkiaan tämä blogimailma on tuonut paljon hyviä asioita, vaikkakin liikaa tietokoneella istumista. Ja monta hyvää/ihanaa blogia jäi mainitsematta.

12. Mitä syöt yleensä?
Pitäisikö tähän viisastella: ruokaa… No joo… Nykyään valitsen mahdollisimman lisäaineettomia tuotteita, marinoin ruokani itse jne. Aamupalalla useasti menee purkki rahkaa kiisselin, hillon tai marjojen kera. Aterioilla pyrin koko ajan lisäämään kasvisten ja vihannesten määrää. Ateriakokonaisuus, jossa on esim. iso kasa salaattia ja kalaa tai lihaa saa minut tyytyväiseksi. En kaipaa niinkään perunaa, pastaa tai riisiä. Niitäkin kyllä syön, mutta hyvin kohtuudella. Leivistä valitsen täysjyväversiot ja mahdollisimman tummana, tai täysin ruisleipää. Marketin leivistä en nykyisin pidä oikein laisinkaan, joten jos tuoretta, siis oikeasti tuoretta leipää ei ole, en sitä syö. Rasvoja en välttele, tosin ylirasvaisesta lihasta en pidä. Ruokaan laitan kermaa, juustoa jne, mutta silloin syömäni määrä on pienempi. Salaatteihin lisään siemeniä, myös smoohtieksiin. Pähkinät maistuvat välipalana, teen kanssa riisikakku jne. Toki tee menee ilman mitään naposteluakin. Pääsääntöisesti juon vettä tai esim. kylmäpuristettua makeuttamatonta karpalomehua. Jos jääkaapissa tuoremehua, lasi päivässä riittää.

13. Pudotatko painoa terveellisin vai epäterveellisin keinoin?
Mielestäni terveellisin keinoin. En ole lähtenyt millekään pussikeittodieteille, tai en pyri syömään ministi pudottaen painoa hurjia määriä kuukaudessa. Pudotusvauhti on tavattoman hidas, tuskastuttavankin hidas, mutta tällä tapaa toivon pääseväni pysyvään normaalipainoisuuteen ja hyvään painonhallintaan. En ole höyrähtänyt myöskään milleen pillerikuureille tms. Ja ymmärrän ruokailutottumuksilla olevan suuri vaikutus myös painoon.

14. Millainen on tavoitekroppasi?
Se on varmastikin aika lähellä mitä kirjoitin kysymyksen kolme vastaukseksi. En halua tulla laihaksi, en sellaiseksi jolla näkyy kaikki luut pelkästään. Muotoja pitää olla, mielellään myös lihaksia, treenatun näköinen muodokas kroppa 😀

15. Oletko kasvissyöjä? Jos olet, onko lihasta luopuminen
auttanut sinua painonhallinnassa? Jos et ole, oletko koskaan harkinnut
kasvissyöjäksi ryhtymistä?
En ole kasvissyöjä enkä kovin vakavasti siihen siirtymistä ajatellutkaan. Toisaalta, en haluaisi tukea ruokavalinnoilla tehotuotettua lihatalouttakaan. Tosiasia on kuitenkin, että joskus kunnon pihvi on paikallaan. Tosin ”kunnon pihvi”kriteeri on noussut aika tavalla, lihan laatuvaatimusten takia 😀 Yritän kuitenkin vähentää liha-aterioita ja lisäämään kasviksia entisestään. Ongelmana on etten pidä esim keitetyistä juureksista, mutta pikkuhiljaa opetellen. Tykästyin uunissa paistettuun punajuureen, jota ei oltu säilötty etikassa. Se oli herkullista. Ylipäätään uunikasvikset maistuvat paljon paremmin kuin keitettyinä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *