Soijavahakynttilät

Marraskuussa Inkun ideapajassa Tule sellaisena kuin olet-ryhmissä teemana soijavahakynttilät. Myös aiheesta oli yksi iltakurssi. Nähdessäni ilmoituksen katsoimme ajan, joka sopi minulle ja Hemalle. Niinpä 23.11. keskiviikkona vietimme reilut pari tuntia pajalla kynttiläpuuhissa. Avustajan mukana olo oli ehdoton, sillä niin paljon pajatyöskentelyssä oli väkeä. Se on tietysti hienoa, mutta sokkona väen paljous tuntui hiukan kaottiselta.

Olimme etukäteen kotona valinneet Heman ja minun kätköistä sopivia lasisia kippoja mihin kynttilät voidaan valaa. Ensitöiksi lasiset astiat oli merkittävä, jotta kaikki tiesivät kenen on mitkäkin.Soijavahalastut mitattiin. 2 desiä hiutaleita=1 desi sulanutta soijavahaa.

Soijavaha sulatetaan kattilassa miedolla lämmöllä. Vaha sulaa nopeasti.Sen on oltava täysin sulanutta ennen kuin sen voi kaataa kuppeihin. Huomaatte, ettei vaha ole kuvassa vielä täysin sulaa, joten vielä hetki hellalla.

Teimme kynttilät kahdessa osassa, sillä jaoimme kattilan parin muun kanssa, joten vuorottelimme. Kynttilämassan jäähtyminen kesti aika pitkään ennenkuin sydänlanka aseteltiin paikoilleen. Minun osani oli olla seuraneitinä Heman toimiessa kynttilämestarina.Kun kynttilämassa jäähtyi sen väri muuttui valkoisemmaksi.

Sydänlangan oikea aikainen asettelu on tärkeää. Jos langan laittaa liian aikaisin, se ei tahdo pysyä paikoillaan. Jos taas kynttilämassa on liikaa jähmettynyt asettelu käy hankalaksi. Puutikkua apunakäyttäen lanka asetetaan suoraan kynttilän keskelle. Puutikku on vielä kuvassa tukemassa sydänlankaa, jotta se ei liikkuisi kynttilässä.

Kun katsoo näitä sinisissä astioissa olevia kynttilöitä huomaa kummassa sydänlanka on aseteltu hiukan liian myöhään. Sydämen viereen on jäänyt jäljet.Ja tässä kaikki yhdeksän valmista kynttilää laatikkoon pakattuna

Olen antanut kynttilöitä pikkumuistamisina ja sisällyttänyt osaksi lahjaa. Kiitos Hemalle kun oli ahkera kynttilän tekijä. Kynttilämassa kaadettiin suoraan kattilasta astioihin, joten sokkona lähes mahdotonta. En tiedä miten olisi onnistunut, jos olisin esim. desin mitalla tai jollakin muulla ottanut massaa kattilasta ja laittanut kynttiläastiaan, olisiko massa kärsinyt ylimääräisestä mittausvaiheesta? Mietin myös miten sokkona sydänlangan laittaminen voisi onnistua niin, että olisin itsekin lopputulokseen tyytyväinen. Ehkäpä on mentävä jossain vaiheessa soijavahaostoksille ja tehtävä Heman kanssa testisatsi. Tuolla oli niin paljon väkeä, että työvaiheista koetettiin suoriutua mahdollisimman nopsasti, joten en alkanut yrittämään kaatelemaan massaa astioihin. Kiva oli kuitenkin oppia miten soijavahakynttilät tehdään.

Viikkoa aiemmin (15.11.) olimme myöskin Inkun ideapajassa kynttilöitä tekemässä. Kastokynttilät olivatkin jo viime syksyn kastokurssin(ylläolevasta linkistä voi lukea tarkemman postauksen kynttilöiden tekemisestä)
jäljiltä tuttu juttu. Meidän kanssa kynttilöitä oli tekemässä esikoululaisia. Lapsille ja näkövammaisille Inkun ideapajan ohjaaja tekee kynttilöiden alut.Aikuisilla kynttiläsatsissa 12 paria, eli yhteensä 24 kynttilää. Lapsilla kynttiläpareja on kuusi. Kynttiläpari kastetaan kattilassa olevaan parafiini-steariinimassaan. Nykyisin massassa on enemmän parafiinia, joka parantaa kynttilöiden palamista.

Ja tässä muutama otos kun olen kynttilöitä kastamassa. Tällä kerralla Heman osana oli seisoskelu ja hetkittäin minun auttaminen.

Kynttilämassan ollessa parafiinivoittoisempi kuin edelliskerralla, kynttilöiden päiden leikkaaminen mattoveitsellä sujui helpommin. Tällä kerralla leikkaamista ei tehty röpellysten laittamisen jälkeen. Röpellyksen laitoin jokaiseen kynttiläpariin. Kuvassa kynttilät ovat osa ylösalaisin ja osa oikein päin, joten ehkä näyttää kuin röpellyksiä olisi joka puolella?

2 Replies to “Soijavahakynttilät”

  1. Oletp ollu ahkera kynttilän tekijä,minä vaan ajatuksen tasolla. Nuo röpelökynttelit on niin nättejä.
    Hyvää Joulua sinulle ja perheellesi! Seija

  2. Kiitos joulutoivotuksista <3 Toivottavasti sinulla on ollut myös ihana jouluaika <3 Kynttilöiden tekeminen on mukavaa puuhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *