Luomuna teetä, riisikakkuja ja kasvistahnaa

*aivastaa* Syysflunssa on ehtinyt vierailulle ja pakottanut rauhallisempaan eloon, vaikka treenikärpänen kutitteleekin. *niistää* Onneksi tämä syysflunssa ei ole kovin pahana, mutta sen verran kuitenkin ettei hikitreeni kannata. Korviini kantautuu raudan houkutteleva kolina avokin siellä pumpatessa endorfiinista oloa kroppaansa.

Mä tyydyn nyt istumaan tässä ja postaamaan teille, piditte siitä tai ette 😀 Itse asiassa kirjoitin jo pitkän tekstin vain tuhotakseni sen, joten ei auta muu kuin aloittaa alusta.

Mukissa on Clipperin Valkoista vadelma –luomuteetä, joka on maukas pussitee. Se on makeuttamaton, maitoproteiiniton ja laktoositon luomutee. Teessä on viisi prosenttia luonnollista vadelmamaustetta. Valkoinen tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja se on valmistettu teepensaan yläosan nupuista ja kärkilehdistä. Valkoista teetä on perinteisesti käytetty mm. kiinalaisissa teeseremonioissa. Tätä maukasta teetä olen löytänyt Hyvinvoinnin verkkokaupasta sekä Ruohonjuuresta. Ja eiköhän Clipperin teetä löydy monesta muustakin paikasta. Kannattaa tutustua.

Olen teen ystävä ja suurkuluttaja. Se ei kuitenkaan ole minulle välttämättömyys, pakollinen juoma. En saa vierotusoireita, jos syystä tai toisesta teehetki jää väliin. Teehetki on minulle rauhoittumisen hetki aamuisin ja iltaisin. Joskus tässä tietokoneella ollessani teetä menee useampi muki, kuten tänään.
Maistelen mielelläni erilaisia teelaatuja ympäri mailmaa. Kaapista löytyykin aina useampaa teetä kerrallaan. Suurimmaksi osaksi teet ovat haudutettavia, mutta joskus pussiteen helppous voittaa, kuten tänään. Jos vaan mahdollista matkoilta pyrin ostamaan aina sellasta teetä mitä kotomaassa ei saa.

Teestä löytyy mielettömästi makuvaihtoehtoja ja valitettavasti aromien käyttö on teebisneksessä suurta. Ja valitettavasti monet aromit ovat täysin keinotekoisia ja pilaavat teen. En ole asiaa hirveästi aikaisemmin ajatellut. Minusta on ollut vaan mielenkiintoista maistaa mitä erilaisempia makuja, joiden aitoudesta ei valitettavasti voida puhua. Nyt kun olen herännyt lisäaineiden paljouteen, niiden vaarallisuuteen, ruuan väärentämiseen, keinotekoisten makujen jne. käyttöön, olen pysähtynyt miettimään myös tosiasiaa kuinka paljon esim. makuteen mukana saan elimistööni kaikkea turhaa ja sinne kuulumatonta kemikaalimoskaa.
Monet teet tuoksuvat ihanalta, mutta maistaessa todetaankin sen olevan aika mautonta. Tämä Clipperin Valkoinen vadelma luomutee myös tuoksuu ihanalta, mutta se myös maistuu hyvältä ja maukkaalta. Teessä sanotaan olevan luonnollista vadelmamaustetta, mitä se sitten onkin, maistuu ainakin paremmalta kuin ei-luomuteen keinotekoinen vadelma-aromi. Aromejahan on tuhansia. Monista tuotteista voimme lukea myös tekstin ”luonnolliset aromit”. Onko ne luonnolliset aromit kuinka paljon parempia kuin ne toiset? Täysin keinotekoisiin aromeihin on helppoa suhtautua kielteisesti. Ja ylipäätään tuon aromi-sanan taakse, mitä sinne kätkeytyykään. Mistä se aromi on todellisuudessa valmistettu? Mieleen nousee heti tuo kammoksuttava vanilia-aromi, joka on lahosta kuusesta valmistettua. Ei kovinkaan ruokahalua kiihdyttävää. Valitettavasti tuo aromi-sanakaan ei ilon ilmeitä kasvoille saa, mutta se seisoo niin monissa elintarvikkeissa etten pysty sitä edes käsittämään.

Viime aikoina kotomaassa olen pääasiassa haudutettavat teet ostanut Thehuoneesta, joka on Helsingin ytimessä. Siellä on yli 300 eri teevaihtoehtoa ja aivan kuin viinilistaa lukisi teelistaa selaillessa. Teetä löytyy ympäri mailmaa mustasta keltaiseen. Heillä on paljon myynnissä sekoituksia joissa on useampaa eri hedelmää. Valikoimista löytyy myös luomuteetä, joka on hieno asia.

Joskus kevättalvella ostin Thehuoneesta mustaa teetä, jossa karpaloa. Teen seassa on aivan oikeita kuivattuja ja kylmäpuristettuja karpalon palasia. Myöhemmin keväällä ostin jostain jotain ei niin laadukasta karpaloteetä ja ero oli huikea. Ei karpalon makua tunnistanut laisinkaan. Tee olikin aromisoitua karpalolla ja tähän talouteen ei toistamiseen tule. Tuo tee missä karpaloa löytyi paloina on nyt vihreän teen mukana makua antamassa. Eli, teessäkin laadulla on hirmuisesti väliä ja sillä miten ne on maustettu, keinotekoisin menetelmin vai löytyykö sitä oikeaa maun lähdettä. Seuraavalla kerralla kun menen Thehuoneeseen täytyy luomuvalikoimaan perehtyä tarkemmin.

Pidän niin mustasta, vihreästä, valkoisesta kuin keltaisestakin teestä. Laatu ratkaisee. Vihreällä teellähän sanotaan myös olevan terveysvaikutteita ja tehostavan laihdutusta. Valkoinen ja keltainen tee on mielestäni maultaan ihanan pehmeää ja viettelevää. Vihreän teen mausta mieleeni tulee raikkaus, vihreys ja terveys 😀 Mustassa teessä en pidä kitkeärästä mausta, jota tosin hyvissä teelaaduissa ei olekaan. Pistävät teet ei myöskään makuhermoja hellittele. Roibos-teetäkin juon, mutta esim. vanilia-roiboksesta en erityisemmin välitä. Johtuuko sitten siitä, että olen juonut jotain keinotekoisesti aromisoitua roibosta.

Monet sanovat yrttiteen maistuvan heinältä/ruoholta. Itse kuitenkin pidän myös yrttiteestä. Frantsilan Tuutu-teestä minulla onkin hyviä kokemuksia rauhoittavana iltateenä. Helpottaa kummasti nukahtamista, mutta toisaalta lisää selvästi virtsaamisen tarvetta. Tosin minusta tuntuu, tai ainakin kokemukseni mukaan lähes kaikki yrttiteet vilkastuttavat aineenvaihduntaa. Yrttiteet ovat hyvä vaihtoehto terveysvaikutuksiensa vuoksi, joten kuuluvat ehdottomasti teerepertuaariini 😀 Ja haluankin kokeilla myös erilaisia yrttiteelaatuja, joten vinkkejä vaan kommentteihin.

Teemukillisten seurana olen rouskutellut kaksi riisikakkua. Eivät ehkä mailman maukkaimpia herkkuja pelkiltään, mutta hyvinkin maistuvaisia esim. Tartex Luomukasvistahnan – Yrtti & valkosipuli kanssa. Tartex kasvistahnat eivät sisällä munaa, maitoa, sakeuttamisaineita eikä aromivahventeita. Kasvistahnat on valmistettu gluteenittomista raaka-aineista ja sisältävät vähemmän rasvaa, kaloreita ja suolaa kuin tavanomaiset leivänpäälliset. Sopii vegaaneille.

Ainesosat:
Hiivajauhe, vesi, sipuli*, palmuöljy*, auringonkukkaöljy*, perunatärkkelys*, yrtit 2,5 % (persilja, ruohosipuli)*, purjo*, merisuola, hiivauute, tomaattisose*, valkosipuli 0,8 %*.
* = luomu

Ravintosisältö / 100 g
Energiaa, 933 kJ / 225 kcal
Proteiinia, 7,4 g
Hiilihydraatteja, 6,1 g
Rasvaa, 19,0 g

Ja nuo riisikakut tietysti myös luomuna! Joskus olen ostanut Ruohonjuuresta suklaalla päällystettyjä riisikakkuja. Paketissa taitaa olla vain kuusi kakkua. Nämä nyt rouskuttamani oli Cittarista Pirkan luomuriisikakkuja, joita paketissa reilusti enemmän. Paketin koko 130 g. Riisikakut valmistettu luonnonmukaisesti viljellystä riisistä, merisuolasta. Suolapitoisuus0,3 %.

Ravintosisältö/100 g
energiaa 1580 kJ (372 kcal)
proteiinia 9.0 g
hiilihydraatteja 79.0 g
rasvaa 3.0 g
kuitua 3.0 g
natriumia 0.13 g

Postauksen tietolähteinä käytetty Hyvinvoinnin verkkokaupan ja Pirkan sivuja

Hyvää luomuviikon jatkoa kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *