Joulutortut

Kinkku on uunissa ja lupasin avokille valvoa siiheks, että uunin voi pienentää. Kinkku olikin 5.2 kiloinen, kun punnitsimme sen. Se myytiin meille n. nelikiloisena, joten saatiin kilo kaupan päälle. Mä rakastan kinkun aattoyön tuoksua…

Rupesin tätä postausta oikeastaan kirjoittamaan siitä syystä, että tässä jokin aika sitten kävin mielenkiintoisen keskustelun siitä pystyykö sokea ihminen leipomaan joulutorttuja. Minulle ei ole koskaan tullut mieleenkään etten siihen vammani takia pystyisi ja keskustelukumppanini piti käsittämättömänä mahdollisuutena minun pystyvän siihen.

Pitkään tein joulutortut muotin avulla, mutta oikeasti koko muotti on ihan perseestä. Avokin pitsaleikkuri tai sakset on paljon paremmat viiltojen tekoon 😀

No mutta miten viillot tulevat suoraan ja symmetrisesti?
No eihän ne aina tulekkaan, mutta mitä väliä sillä on?
No eikö sitten tortun taittelu ole hankalaa? No ei… Tunnustelee vain tortun viiltoja ja taittaa joka toisen…

No mites se hillon laitto? No taas tunnustellen… Entäs se niiden torttujen voitelu?
Pullasuti käteen ja toisella kädellä tunnustellen.

Sähän poltat ittes kun laitat tortut uuniin…
Joo, ainahan se on mahdollista, mutta miten voisin tehdä ruokaa tms, jos sitä liikaa pelkäisin
ja kyllä ne näkevätkin polttaa joskus ittensä kokkailupuuhissaan.

No kuten huomaatte sain tortut jopa pois uunista. Jotkut tortuista vähän auenneet, mutta eiköhän sitä satu muillekin…
No niin, siinä se sokon joulutorttujen valmistus…

Tämän blogin tarkoitus ei todellakaan ole olla paikka, jossa todistellaan mitä kaikkea minä sokea pystyn tekemään.
Mutta, jotenkin koin keskustelussa suurta pöyristymistä ja päätin, että kirjoitan ”joulutorttupostauksen”, jotta tällekin keskustelukumppanille tulisi asia uskottavaksi.

Nyt on uuni pienennetty, joten on aika kömpiä avokin viekkuun yöunille.
Nautitaan joulusta, yhdessä olosta ja kiireettömyydestä.

11 Replies to “Joulutortut”

 1. Siis apua, luuleeko joku oikeasti ettei sokeat voi tehdä joulutorttuja saatika muuta ruokaa! Eihä niitä silmillä tehdä vaan käsillä. Ja kiitti vinkistä, saksia en oo älynnytkään käyttää tuossa hommassa 🙂

 2. Hyvää joulua ja makoisia kinkku ja torttujen syöntihetkiä 🙂

  Ihan älytön on kyllä ollut sun keskustelukumppanisi. Mahtaako hän olla näkevä vai sokea? Mä luulen et sä Hepa pystyt tekemään melkein mitä vaan, jos ei yksin niin sit kaverin kanssa 🙂

 3. Julia
  Kyllä kaikenlaisia ihmisiä on ja valitettavasti joko tietämättömyyden vuoksi tai oman asennevamman takia ajatellaan niin ettei vammainen ihminen voi tehdä mitään.
  Joskus kun asuin vielä kotona äidiltä oli kysytty, että käykö se aina pyyhkimässä kun käyn vessassa 🙂

  Iive
  Kinkku on taivaallisen hyvää. Todella mureaa, maukasta, ihanaa…
  Tortutkin maistuvaisia 😀
  Keskustelukumppani oli aivan näkevä… Saattoihan se olla ihan tietämättömyyttäkin, mutta kyllä jotenkin pisti närkästyttäen… Ei voi mitään.
  Kyllähän sitä voitehdä hyvin paljon asioita ilman näköäkin. Joskus tarvii keksiä niksejä homman onnistumiseksi, tai tarvii jonkun kaveriksi, mutta onneksi voi tehdä ja kokeilla, toteuttaa unelmiaan. Autolla en voi ajaa, enkä lentää lentokoneella, mutta mun elämä ei mene pilalle. Ei moni muukaan näkeväkään voi lentää tai syystä tai toisesta ajaa autoa…

  Ihanaa joulun jatkoa niin Iivelle kuin Juliallekin!

 4. "Siis apua, luuleeko joku oikeasti ettei sokeat voi tehdä joulutorttuja saatika muuta ruokaa! Eihä niitä silmillä tehdä vaan käsillä. "

  Olin sanomassa aivan samaa! Kyllähän sokea pystyy mihin vaan jos tahtoo! Olen monesti miettinyt, että sokea tai kuuro (ihminen jolta puuttuu joku olennainen aisti) käyttää muita aisteja varmasti ihan eri tavalla kuin tavallinen ihminen.

  Mutta hyvää joulua Hepa vielä! kävin taas lisäämässä ja selostamassa kuvia blogiin 😉 Hope u like it!

 5. Henna
  Kävinkin jättämässä taasen blogiisi jälkeni… Aivan ihania kuvailuja löyty!

  Jos jokin aisti puuttuu, tai toimii heikosti muita aisteja oppii käyttämään enemmän ja paremmin. Sokkona käytän varmasti "normaalia" enemmän tunto- ja kuuloaisteja.
  Se on taito tunnustella kevyellä kosketuksella asioita ja hahmottaa niitä…
  Ja taito luottaa kuulemaansa…

 6. Niin.. ihmisillä on kyllä hauskoja uskomuksia/luuloja siitä mitä ihminen ei voi tai pysty tekkemään, jos on jokin vamma..
  (ja asennevamma on se pahin vamma!)
  varmasti kaikki asiat eivät ole niin helppoja kuin näkevillä ihmisillä,mutta.. kaikkihan meistä, oli jokin vamma tai ei, osaavat toisen asian paremmin kuin toiset.
  Hyvältä nuo joulutortut näyttävät, nams.

 7. Blueberry
  Juuri näin…
  Asennevamma vammoista pahin!
  Ja niin se on, vammasta tai vammattomuudesta riippumatta toiset osaavat tehdä jonkin asian paremmin kuin taas jotkut toiset. Toiset ovat lahjakkaampia kestävyysurheilulajeissa ja toiset taas spurttaa ilmiömäisen nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *