Asiakkaana koira

Tällä viikolla minulla on ollut asiakkaana kaksi 14-vuotiasta koiraa. Hierontahan tekee hyvää vanhen evan koiran lihaksistolle ja nivelistölle. Toki kulumia tms. ei saa pois, mutta ympärillä olevia lihaksia rentoutetuksi, ja siten helpotetuksi koiran oloa. Lihasta venyttelemällä ja nivelten liikkuvuuttaylläpitämällä koiran liikkuvuus säilyy paremmin. Iän myötä tulee kankeutta ja nivelten liikerajat pienenevät. Koirien vesijuoksulla ja ylipäätään vesiliikunnalla on myös erittäin myönteiset vaikutukset koiran hyvinvointiin.

Kävin syksyllä 04 ihmishierojille, kuntohoitajille ja fysioterapeuteille suunnatun koirahierontakurssin. Itse kiinnostuin koirahieronnasta oman opaskoirani myötä, ja vilkas oppaani saikin olla ”harjoitusasiakkaana” useamman kerran.Pidän hierontaa tärkeänä työkoirille ja koirille, jotka liikkuvat paljon erilaisissa harrasteissa. Koirakko-kavereilleni aina puhun oppaan raskaasta ja vaativasta työstä. Miksi ei palkita ystäväänsä hyvästä ja arvokkaasta työstä antamalla tälle rentoutushetki. Ja tästä en puhu mainostaakseni itseäni vaanopaskoirien hyvää oloa ajatellen. Ja samoja terveisiä voisin sanoa muillekin työkoirien ohjaajille/käyttäjille. Koirahieronta on vielä Suomessa ehkä vähän tuntematonkin juttu. Välillä törmää lausahduksiin ”Ai koiriakin hierotaan”, ”no mitäs vaivoja koirilla on” tai ”onhan niillä sitten kai samoja vaivoja kuin ihmisilläkin”. Ja niinhän se on. Koiran lihakset jännittyvät samaan tapaan kuin meilläkin.

Hoitotilanne etenee aina koiran ehdoilla. Ensiksikin on tärkeää voittaa koiran luottamus. Tämän jälkeen hoito sujuu yleensä hyvin. Koira rentoutuu kenties ihmistä paremmin ja on reakoinneissaan vilpittömämpi, ja ehkäpä siitä syystä useimmiten hieronta tehoaa nopeammin. Löydettäessä kipupiste, tai jännittynyt lihas koira saattaa lipoa huuliaan, nostaa päätään, kudos väristä sormien alla, pyrkiä pois tms. Hoitajan on oltava rauhallinen mutta määrätietoinen. On tärkeää, että koira tuntee olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi hoitotilanteessa.

Mieltäni on lämmittänyt kovasti jo vuosia sitten saamani palaute. Koira-asiakas kävi luonani muutamia kertoja. Siltä oli leikattu tassusta nivelsiteet ja lääkäri suositellut jälkihoitona hierontaa. Puolivuotta myöhemmin sain koiran omistajalta joulukortin, jossa hän kertoi hieronnan auttaneen toipumisessa oleellisesti lääkärinkin mielestä.

Mieltä lämmittää myös se kun huomaa hoitosarjan edetessä edistymistä. Minulla käy koira, jolla on erittäin kovia jännityksiä takareisissä ja pakaran seudussa. Ensinmäisillä kerroilla koira veti takatassunsa kippuraan ja tärryytti takapäätään. Kerta kerran jälkeen tärinä vähentyi eikä tassuakaan tarvinnut vetää koukkuun niin paljoa. Lopulta kippuraanmeno ”unohtui” ja tärinäkin jäi pois.

Jos vilkas koira nukahtaa, tuhisee tyytyväisenä, lepää käsien alla rentoutuneena
 on saavutettu paljon. En erityisemmin pidä koiran nuolemisesta, mutta on se jotenkin hellyyttävää kun rentoutunut koira nousee venytellen ylös, heiluttaa häntäänsä ja nuolaisee kädestä tai jopa naamasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *